Fånga ljuset i dokumentärfotografering

Fånga ljuset i dokumentärfotografering

Fånga ljuset, min väg till dokumentärfotografering

Den lilla gård min familj drev var allt jag kände till när jag växte upp i Sydafrika, att utforska närområdet och söka äventyr i “bushen”. Jag älskade naturen runt omkring mig och jag fånga ljuset, människor och omgivning som blev basen för mig när jag utvecklade mina kunskaper inom dokumentärfotografering.

Den första bok som verkligen fångade mig var Roberts fågel bok, den första versionen hade målade fåglar, men senare versioner hade färgglada fotografier och dessa fick mig dessutom att uppskatta bra fotografiska bilder.  Som en ung pojke som växte upp i Kwa-Zulu Natal nära Durban, började jag spåra djur och följde med på fågelskådning med mina farbröder. De arbetade inom turistnäringen och åkte ofta till natur reservat så det var självklart att utveckla ett intresse för djur, både stora och små.

SLR-kamera och utforska ljus

Jag minns också att jag smög mig in min äldre systers rum, för att låna hennes SLR kamera, på den tiden var det analog filmkamera. Med kameran minns jag hur jag lärde mig själv att se och fånga ljuset, den vackra afrikanska soluppgången var magisk och får mig fortfarande att känna frid.

Jag tillbringade många nätter runt en lägereld i Drakensbergen med vänner, vandringarna i bergen var ett annat sätt att utforska och testa mina gränser. Titta upp på eller sova under stjärnorna, alltid med kameran ordentligt packad och redo att dokumentera min omgivning i fotografiska bilder.

The Bang Bang club – inspiration dokumentärfotografering

Även om jag aldrig själv varit krigsfotograf, blev jag blev enormt inspirerad av The Bang Bang Club. Det var 4 killar som gick ut för att fånga överträdelse i Sydafrika mellan 1990 – 1994 med ibland kontroversiell dokumentärfotografering. Nyligen kom en film ut om dem och deras arbete.

“One Life, Live it!” precis som Land Rover

Äventyr lockar fortfarande, att utforska det okända, i Sydafrika var det främst dokumentärfotografering som fängslade mig i början, men jag utvecklade min fotografering. På helgerna åkte jag ut med vänner på vandringar i bergen och då dokumenterade jag våra upplevelser och började även med porträttfotografering som blev nästa steg.

Som en ung man lämnade jag Sydafrika 2000 för att arbeta och utforska nya saker i Europa, gatufotografering (street photography)  var ett nytt sätt att använda dokumentärfotografering i London, England.

Land Rover Defender, Kevii, dokumentärfotografering, documentary photography, resefotografering, travel photography, portrait photography, porträttfotografering, Sydafrika, South Africa

Som Land Rovers Motto: One Life Live it, jag utforskar Sydafrika och gör porträttfotografering och dokumentärfotografering

Jag följde mitt hjärta, mitt motto precis som Land Rovers, “One Life, Live it” och idag har jag en Land Rover Defender som jag använder när jag är ute och kör. En ny vändning i den fotografiska banan, med resefotograferingar som är ett nytt sätt att fånga minnen med kameran.

Idiot vs fotograf

Idiot vs fotograf

En fotograf igen

Kevii, The Photographer, Fotografen, reklamfotografering, commercial photographer, wedding photographer, bröllopsfotografering, fotograf, bröllop, reklam, commercial, wedding, Sweden Småland, London, England, Durban South Africa

idiot vs fotograf

I sju år stirrar jag in i datorskärmen, arbetade häcken av mig för någon annan i London.

Det hektiska Londonlivet, stress och ångest som kommer från att springa i fel riktning. Jag är en Nikon fotograf, nu var det dags att gå tillbaka till början och sluta vara en idiot.

Idag stirrar jag fortfarande in i en datorskärm, men det finns en skillnad och det är en stor en. Jag är egen företagare, jobbar för mig själv i Sverige och i Sydafrika.

Jag fotografera och arbetar som fotograf.

Det kommer en punkt i ditt liv där du inser vilken idiot du har varit. Jag har omvärderade mina tidigare val och tog beslutet att göra förändringar 2007, då jag gick över på heltid igen som fotograf i London, England.

Jag har hittat min livsuppgift, kör mitt eget företag och gör det jag älskar, men det har inte varit lätt.
Flera gånger har jag frågat mig själv om detta är rätt väg att gå.

I mellan länder

Att bo och arbeta i London, vår bas i Södra London medan min fru drev ett litet oberoende Svenskt café vid Waterloo. Mina fotografier visades upp i Småland Coffee och vi reste ofta till både Durban, Sydafrika och Småland, Sverige för att arbeta med bröllopsfotografering och som bröllopsfotograf.

Visst jag fortfarande känner stress och ibland förbannar jag hamsterhjulet eftersom jag är en riktig arbetsnarkoman.
Kanske någon gång i framtiden, sitter på min stol och stirrar in i datorskärmen, kanske titta jag upp och inse att jag fortfarande är en idiot.

Livet är värdefullt, man lever bara en gång.
Kanske jag kommer att skapa en ny väg, en ny riktning om den dagen kommer, eller så kommer jag att kunna se tillbaka och se att de val jag har gjort har format mig till den jag är i dag, en kreativ reklamfotograf.