Fånga ljuset i dokumentärfotografering

Fånga ljuset, min väg till dokumentärfotografering

Den lilla gård min familj drev var allt jag kände till när jag växte upp i Sydafrika, att utforska närområdet och söka äventyr i “bushen”. Jag älskade naturen runt omkring mig och jag fånga ljuset, människor och omgivning som blev basen för mig när jag utvecklade mina kunskaper inom dokumentärfotografering.

Den första bok som verkligen fångade mig var Roberts fågel bok, den första versionen hade målade fåglar, men senare versioner hade färgglada fotografier och dessa fick mig dessutom att uppskatta bra fotografiska bilder.  Som en ung pojke som växte upp i Kwa-Zulu Natal nära Durban, började jag spåra djur och följde med på fågelskådning med mina farbröder. De arbetade inom turistnäringen och åkte ofta till natur reservat så det var självklart att utveckla ett intresse för djur, både stora och små.

SLR-kamera och utforska ljus

Jag minns också att jag smög mig in min äldre systers rum, för att låna hennes SLR kamera, på den tiden var det analog filmkamera. Med kameran minns jag hur jag lärde mig själv att se och fånga ljuset, den vackra afrikanska soluppgången var magisk och får mig fortfarande att känna frid.

Jag tillbringade många nätter runt en lägereld i Drakensbergen med vänner, vandringarna i bergen var ett annat sätt att utforska och testa mina gränser. Titta upp på eller sova under stjärnorna, alltid med kameran ordentligt packad och redo att dokumentera min omgivning i fotografiska bilder.

The Bang Bang club – inspiration dokumentärfotografering

Även om jag aldrig själv varit krigsfotograf, blev jag blev enormt inspirerad av The Bang Bang Club. Det var 4 killar som gick ut för att fånga överträdelse i Sydafrika mellan 1990 – 1994 med ibland kontroversiell dokumentärfotografering. Nyligen kom en film ut om dem och deras arbete.

“One Life, Live it!” precis som Land Rover

Äventyr lockar fortfarande, att utforska det okända, i Sydafrika var det främst dokumentärfotografering som fängslade mig i början, men jag utvecklade min fotografering. På helgerna åkte jag ut med vänner på vandringar i bergen och då dokumenterade jag våra upplevelser och började även med porträttfotografering som blev nästa steg.

Som en ung man lämnade jag Sydafrika 2000 för att arbeta och utforska nya saker i Europa, gatufotografering (street photography)  var ett nytt sätt att använda dokumentärfotografering i London, England.

Land Rover Defender, Kevii, dokumentärfotografering, documentary photography, resefotografering, travel photography, portrait photography, porträttfotografering, Sydafrika, South Africa

Som Land Rovers Motto: One Life Live it, jag utforskar Sydafrika och gör porträttfotografering och dokumentärfotografering

Jag följde mitt hjärta, mitt motto precis som Land Rovers, “One Life, Live it” och idag har jag en Land Rover Defender som jag använder när jag är ute och kör. En ny vändning i den fotografiska banan, med resefotograferingar som är ett nytt sätt att fånga minnen med kameran.